Uppsala övade på väderrelaterade kriser

floor-lamp-2384452_1920Totalt 70 deltagare med länsstyrelsen i Uppsala i spetsen övade på måndagen för att kunna hantera väderrelaterade kriser i framtiden, rapporterar UNT. Bland annat Uppsala brandförsvar, Försvarsmakten och Gästrike vatten deltog i övningen.

Scenariot utspelade sig i ett kallt januari där en plötslig varmfront leder till snabb snösmältning och kraftigt regn. Detta orsakar i sin tur stora vattenflöden.

Enligt övningsledare Stig Husin från Länsstyrelsen har Uppsala län idag en god förmåga att hantera väderrelaterade kriser. Krisberedskapen genomgick en förändring efter Estonia-katastrofen 1994 och samverkan mellan olika aktörer i länet har kontinuerligt förbättrats sen dess.

Av Vilhelm Feltelius 29 november 2017

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade *.