Kunskapsdialog om tydlighet i planbestämmelser

planbestammelser_bildexVad bör man tänka på vid utformningen av planbestämmelser och vad innebär PBL:s krav på tydlighet egentligen? Dessa frågor diskuteras i en av Boverkets kunskapsdialoger som lanserades i samband med de årliga PBL konferensdagarna i december 2017.

I poddsändningen diskuterar planarkitekterna Therese Byheden och Adam Laurin vikten av tydlighet i olika planbestämmelser. Det är till exempel en fördel att undvika att använda uttryck som handlar om upplevelser eller känslor i planbestämmelser eftersom sådana skrivelser kan betyda olika saker beroende på vem som läser. Planbestämmelserna ska heller inte utformas så att de kräver ytterligare utredningar längre fram i processen. Samtidigt ska planbestämmelserna inte bli för detaljerade heller.

Du hittar podcasten (nummer 19) på Boverkets hemsida tillsammans med ett flertal andra poddar som behandlar frågor för att stödja en enhetlig och effektiv tillämpning av PBL. Det går också att ladda ner den aktuella ljudfilen nedan.

Av Vilhelm Feltelius 26 januari 2018

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade *.